Doubling down

Deze week werd een vrouw opgepakt omdat ze Jaap van Dissel wilde vermoorden, nota bene Jaap van Dissel, de onschuld zelve. “Niks geen onschuld. Pedo zal je bedoelen!”, zou de vrouw zeggen. Hoe komt ze daarbij?

De emoties die wij kennen zijn vaak begrepen emoties. Als iemand boos is, verdrietig, agressief of bang, dan herkennen wij die emoties. We hebben die emoties leren onderscheiden van elkaar en we duiden ze als boosheid, verdriet et cetera. Het gedrag dat uit die emoties voortkomt hebben we vaker gezien, bij anderen of bij onszelf. En omdat we de emoties begrijpen, kunnen we ze ook relativeren. Iemand die boos is hoeven we daarom niet per se als bedreigend te ervaren. We kunnen onze schouders ophalen: “Zeker ruzie gehad met zijn vriendin nadat hij met zijn been uit het verkeerde bed was gestapt.”. Als we het niet zeggen, denken we het.

Wanneer we emoties niet kunnen duiden, vinden we al gauw dat iemand raar is. Mensen met een psychose worden gek genoemd, omdat hun innerlijke wereld niet toegankelijk is en het gedrag té afwijkend. Gelukkig is er medicatie, zodat mensen met een psychose weer een beetje in de overzichtelijke en geordende wereld van normaal functionerende mensen getrokken kunnen worden. Het omgekeerde, dat niet-psychotische mensen in de wondere en onherbergzame wereld van de psychose zouden vertoeven, is ondenkbaar.

You need to be logged in to view the rest of the content. Alsjeblieft . Nog geen lid? Meld je aan