Paus vs president

Paus vs. president

Volgens Aristoteles volgen alle mensen de logica van het doel. Dat is onze natuur. Het hoogste of absolute doel, dat geen ander doel meer dient dan zichzelf, is volgens Aristoteles geluk. Geluk is de optimale realisering van je mens-zijn in relatie met anderen (in de stadsgemeenschap). Alle andere doelen, de subdoelen die van geluk zijn afgeleid, zijn positief, net als geluk zelf. Doelen zijn te formuleren als een goed: iets wat de mens voordeel oplevert of iets wat bijdraagt aan het mens-zijn. Stel, je moet kiezen waar je met vakantie naartoe gaat en je volgt de logica van het doel. Dan kies je bijvoorbeeld voor een stedentrip omdat je kennis wilt nemen van architectuur, van de cultuur en geschiedenis van een bepaalde stad, van de bewoners van die stad die door die cultuur gevormd zijn, van de culinaire gewoontes enz. Volgens Aristoteles is het ondenkbaar dat je zou zeggen: in plaats van een zonvakantie doe ik dit jaar een stedentrip, want ik heb een hekel aan steden en stadsmensen. En doe mij maar thee, want dat lust ik niet, en nou je mond dicht, want ik ben Dooyeweerd aan het lezen, een filosoof die ik bewonder omdat ik niets van hem begrijp. Dat is negatief, irrationeel. Dat klopt niet.

You need to be logged in to view the rest of the content. Alsjeblieft . Nog geen lid? Meld je aan